Patru probleme uriașe înainte de FCSB – Midtjylland identificate de ProSport! „Magicianul” roș-albaștrilor dă verdictul pentru fiecare: „Aici e greu de găsit soluția corectă, iar aici se poate face diferența!”. EXCLUSIV

Patru probleme uriașe înainte de FCSB - Midtjylland identificate de ProSport! „Magicianul” roș-albaștrilor dă verdictul pentru fiecare: „Aici e greu de găsit soluția corectă, iar aici se poate face diferența!”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu 6 puncte după trei etape din opt în grupa Europa League, FCSB așteaptă vizita celor de la FC Midtjylland într-un meci care poate reprezenta un punct de cotitură privind șansele campioanei României de a avansa în competiție. Diseară, roș-albaștrii au în față nu doar o echipă imprevizibilă și ofensivă, ci și patru probleme uriașe pe care sunt obligați să le rezolve inteligent.

ProSport a analizat duelul FCSB – Midtjylland și evidențiază aceste probleme, prezentând inclusiv, în exclusivitate, viziunea unui fost mare jucător roș-albastru privind abordarea acestora. „Magicianul” Lucian Sănmărtean versus marile cumpene pentru FCSB în Europa League diseară!

Premieră în acest sezon: adversar în 4-4-2

Pentru prima oară în acest sezon, FCSB va avea în față o echipă care utilizează un 4-4-2 cu doi atacanți clasici. Până acum, fie că vorbim de Supercupa României, Superliga, Cupa României ori meciurile din Europa League, echipa lui Gigi Becali s-a duelat cu alte sisteme de joc.

Doar UTA Arad, într-o confruntare pe terenul FCSB, a fost cumva aproape de 4-4-2, dar trupa lui Rednic a aliniat un 4-4-1-1 cu mijlocașul Fabry în spatele vârfului. Așadar, seamănă dar… nu este! Mai ales pentru că presiunea pe care o exercită un 4-4-2 precum cel folosit de Midtjylland presupune un registru defensiv de contră diferit.

Ce trebuie să facă FCSB pentru a ieși învingătoare din această provocare și ce șanse are pentru asta? Lucian Sănmărtean analizează:

În momentul în care o echipă joacă în acest sistem, cu doi atacanți, împinge foarte mult jocul: trebuie ori ca fundașii tăi centrali să își asume că pot juca unu la unu, ori să schimbi sistemul spre trei fundași centrali și două benzi. Cred că FCSB are soluții, Ngezana, Dawa și Chiricheș, dacă vrei să ai un pic de siguranță. Oricum, Crețu urcă foarte mult. În plus, în fața unui 4-4-2, ai nevoie de doi mijlocași foarte buni de control, pentru că danezii vor împinge foarte mult să susțină atacul și vor veni cu foarte multe centrări”

Experiență europeană la nivel înalt: suntem la jumătate!

Dacă patronul Gigi Becali se va ține de cuvânt, echipa de start a FCSB în duelul cu Midtjylland va fi aceasta:

  • Târnovanu – Crețu, M. Popescu, Ngezana, Radunovic – Al. Băluță, Șut, Fl. Tănase – Miculescu, Bîrligea, Ștefănescu

Ceea ce înseamnă o medie de 5 partide în grupele competițiilor europene până azi pentru jucătorii FCSB. Și aproape dublu, 9 meciuri în medie, pentru primul 11 foarte probabil al celor de la FC Midtjylland!

Mai mult decât atât, de la danezi, Kuchta (28), Mbabu (26) și J. Andersson (21) au împreună mai multă experiență internațională la nivel în grupele cupelor europene decât tot primul 11 al FCSB (61 meciuri). În condițiile în care liderul campioanei României, la acest capitol, e Florin Tănase, însă cu doar 11 partide.

Putem surmonta acest dezavantaj? Lucian Sănmărtean consideră că e poate cea mai dificilă problemă dintre cele patru expuse de noi:

Cred că aici chiar se poate face diferența… Când nu ai fotbaliști care au experimentat foarte mult sau chiar deloc ce înseamnă valoarea meciurilor de nivel european, intensitatea, presiunea, atunci suferi. Experiența internațională îți dă o relaxare pozitivă. Știi că stăpânești și poți arunca în joc o intensitate mult mai bună decât adversarul. Decât ce pot aduce jucătorii FCSB din competiția internă. Putem suplini prin inteligență foarte bună în joc, entuziasm și intensitate dusă mult peste ce avem în Superliga!”

Se poate fără Darius Olaru? „Greu de găsit soluția corectă. Greul cade pe Tănase!”

Absența lui Darius Olaru din echipa FCSB, cauzată de accidentare, va cântări în mod cert. Cât de mult? Ar fi trei perspective. Lipsește căpitanul echipei, liderul din teren. Apoi, un jucător determinant pentru zona ofensivă la FCSB: în 20 de meciuri din acest sezon în toate competițiile, Olaru a înscris 10 goluri și a pasat decisiv pentru alte 5!

Nu în ultimul rând, dincolo de cifre și de banderolă, dinamica aparent infatigabilă pe care mijlocașul central o aduce mereu în joc, alături de implicare și dăruire.

Cine poate prelua măcar o parte din aceste roluri? Lucian Sănmărtean găsește o posibilă soluție dar crede că provocarea poate fi trecută cu brio mai ales prin ajutorul unor factori externi:

Din punct de vedere al rolului de lider dar și al valorii jucătorului Darius Olaru, cred că va fi foarte greu de găsit o soluție corectă pentru a-l suplini. În acea zonă a terenului trebuie să coboare mai mult Florin Tănase, în aceste condiții, un jucător care în ultima perioadă a mai crescut în joc. Eu cred că el poate fi liderul în lipsa lui Olaru. În ciuda absenței lui Darius, se poate compensa la general, pentru că FCSB este un club cu ADN european, care își dorește foarte mult, mereu, să facă performanță. În plus, sprijinul fanilor este foarte important, deși ai nevoie și de prudență în fața unor adversari de profilul lui Midtjylland”

Problema daneză: „E un complex, nu știu de unde l-am căpătat! Dar diseară…”

Campioană în Danemarca și liderul la zi în ierarhia internă a noului sezon, FC Midtjylland e o reprezentantă de top în acest moment a fotbalului scandinav. Ori, așa cum evidenția jurnalistul Christian Luță aici, palmaresul FCSB versus danezi constituie mai degrabă o „istorie neagră”.

Din 12 confruntări în cupele europene cu danezii, roș-albaștrii au ieșit învingători în doar 4 situații! În rest, 3 remize și 5 înfrângeri! Iar ultimele amintiri, cu Nordsjaelland și Silkeborg, sunt înfiorătoare, dacă din duelurile cu Vejle, Aarhus, Aalborg sau Copenhaga am ieșit totuși măcar cu fruntea sus.

Există un handicap real împotriva danezilor? Ori se manifestă, în general, când vine vorba de tipul de fotbal practicat în ultimele decenii, cel puțin, de scandinavi? Iată cum vede lucrurile Lucian Sănmărtean:

Inclusiv la nivelul naționalelor de juniori și tineret întâmpinăm de ceva vreme foarte multe probleme când întâlnim nordicii. Ei practică un fotbal corect, simplu, interpretat la perfecție. E un complex și nu știu de unde l-am căpătat! Midtylland are doi atacanți cu talie, de forță, așadar trebuie închiși foarte bine jucătorii din spatele lor, care au capacitatea de travaliu și tehnică foarte bună de pasare. Meciurile de Europa League sunt delicate iar fotbaliștii FCSB știu asta: dacă nu vor fi în formă maximă atât ca echipă, dar și 100% fiecare jucător, vor avea probleme foarte mari!”

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai sunt sau nu prieteni? „Nu, suntem…”
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai sunt sau nu prieteni? „Nu,…
Ce lovitură: au început negocierile și Cristiano Ronaldo e așteptat să semneze!
Ce lovitură: au început negocierile și Cristiano Ronaldo e așteptat să semneze!
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de…
Cum l-a descris presa din Tunisia pe Laurențiu Reghecampf, după anunțarea noului contract
Cum l-a descris presa din Tunisia pe Laurențiu Reghecampf, după anunțarea noului contract
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
OFICIAL | Laurenţiu Reghecampf a semnat
"Mi-a fost ruşine". Gigi Becali a dezvăluit cum a făcut averea de 2 miliarde de euro. Moment unic de sinceritate…
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Ştirea momentului în fotbal! Se decide totul în doar câteva ore!
Ştirea momentului în fotbal! Se decide totul în doar câteva ore!
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000 de euro
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii…
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Liga Europa: FCSB - Midtjylland 2-0. Campioana României, a 3-a victorie în grupe
Liga Europa: FCSB - Midtjylland 2-0. Campioana României, a 3-a victorie în grupe
Codul Rutier 2024: Pe ce drumuri este obligatorie faza scurtă. Este suficient să fie aprinse doar DRL?
Codul Rutier 2024: Pe ce drumuri este obligatorie faza scurtă. Este suficient să fie aprinse doar DRL?
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru…
×